Empúries, un viatge de retorn

Fundació Caixa de Girona - 2004 - Girona

Autor: Alexis Eudald Solà Farrés
Indret: A Alexis Eudald Solà (Ripoll)

Sempre que veig el Montgrí, sempre que l'observo de lluny estant, no puc deixar de pensar mai en el paisatge de Corint i en el massís que domina la ciutat tan il·lustre i tan antiga, i és per tot això que aquesta muntanya nostra, com diu un gran hel·lenista de la muntanya d'Ais que fascinava Cézanne, també es pot dir que és més grega que qualsevol altra, per la manera de dominar, des de la seva altura, un paisatge tan humanament civilitzat.

Autor: Alexis Eudald Solà Farrés
Indret: A Alexis Eudald Solà (Ripoll)

Hores de meditació en la solitud de les restes d'Empúries, sota la mirada protectora d'Asclepi, o en el màgic recolliment del santuari de la deessa verge sepultat per una religió nova, com ella vinguda de l'Orient i arrelada amb força a les nostres ribes. Hores de meditació que, a qui ha volgut lliurar-se a uns moments de conversa íntima amb les pedres de la Paleòpolis emporitana, li hauran aportat el guany immens del poder del somni i des d'aquí li hauran fet exclamar amb el poeta

jo he vist el temps bell i la mort que s'apropa.

Autor: Alexis Eudald Solà Farrés
Indret: A Alexis Eudald Solà (Ripoll)

Si giro els ulls cap al nord, allà on les denses arbredes amb llargues fileres assenyalen el lent camí dels meus rius fins a la mar, travessant viles i poblats de nom evocador -Verges i la Tallada, Albons i Bellcaire, amb un castell-palau com el de la seva germana de Provença, i Tor, quasi amb nom de divinitat germànica-, arribo a albirar terres submergides en l'aigua d'estanys i d'aiguamolls i, ja en la línia de la costa, un tossal blanquinós que, com tants i tants pobles de les illes gregues, porta el nom intensament mariner de l'Escala, probablement perquè aquí, des de temps antics, hi han fet i hi fan escala molts vaixells.

Autor: Alexis Eudald Solà Farrés
Indret: A Alexis Eudald Solà (Ripoll)

Vista des de la carena que, a ponent, fa de teló de fons del castell dels senyors de Foixà, just allí on els territoris dels comtes d'Empúries termenegen amb les possessions de la mitra de Girona, la terra de l'alt i del baix Empordà s'estén, arran de mar, en una àmplia visió que, de pol a pol, s'inicia al cap Norfeu i, tot seguint encara més enllà de la vila blanca i encimbellada dc Begur i del far de Sant Sebastià, arriba a la vall del riu d'Aro i gairebé als primers contraforts de la Selva.

La mola del Montgrí, en línia recta al castell i a la meva mirada, domina i talla aquesta extensa planura i separa els dos territoris tan semblants i al mateix temps tan diversos, dos mons ben diferents l'un de l'altre, com sap la gent del país, que així ho fa notar i que els distingeix amb tota claredat.

El paisatge, al marge de totes les semblances i dissemblances possibles, al llarg de totes les estacions de l'any és sempre d'una gran bellesa, i la mà dc l'home encara no l'ha destruït. És de debò un espectacle magnífic i un autèntic regal per als sentits contemplar-lo en totes les seves infinites variacions. En tardes procel·loses, quan la pluja ve de tramuntana o de ponent, mentre el cel s'agrisa i el Montgrí s'ennegreix, a mar, per contrast, l'aigua agafa un to de plata brillant, es converteix en una immensa superfície polidíssima, en un vidre uniforme romput només per l'alçada d'uns illots, d'uns farallons i d'uns esculls que sobrevolen contínuament les gavines i que resplendeixen com un prodigi amb la força dels escassos raigs de sol que gosen traspassar l'espessa nuvolada. Ja encalmat el temps, molts dies, a trenc d'alba, quan el sol just comença a emergir de l'aigua, una boira densa cobreix tota la plana i l'embolcalla amorosament fins que la calor de l'astre no vindrà a dissipar-la. En aquest moment màgic tot pren un aire irreal, densament poètic, com si res no existís tret de la punta del Montgrí i el cims de les serres que, del santuari dels Àngels, van a morir ran de l'escuma. I les nits, sobretot les nits fredes d'hivern, quan en un cel amplíssim és possible distingir-hi, una a una, totes les estrelles i totes les constel·lacions que semblen rivalitzar amb els centenars i centenars de llumenets dels masos, dels poblets i de les viles que enllà dels segles s'han establert en aquest terrer. De dia m'agrada distingir-los, també d'un a un, i anomenar-los amb la seva toponímia tan particular i tan ricament expressiva: Foixà i, al davant, a tret de pedra i sobre un turó, Ultramort; mig amagada rere un altre pujol puc veure la torre de l'església de Rupià i endevino, ben properes, les cases de Parlavà, de Gualta, de Sant Iscle, de Serra de Daró. Més lluny la mirada topa amb una altura, intensament verdosa a hora foscant, coronada de bells xiprers que l'embaumen amb la dolça bona olor d'una serena pau: és el poblat d'Ullastret, testimoni viu de l'antiga presència de l'home en aquests indrets.

Autor: Alexis Eudald Solà Farrés
Indret: A Alexis Eudald Solà (Ripoll)

Quin poder d'evocació tan gran que té aquest paisatge! Basta un nom i el pensament ja s'envola irrefrenable a la recerca d'uns personatges i d'uns llocs idolatrats. Qui de debò vulgui traslladar-se a terres llunyanes, qui de debò vulgui, sentir reiteradament el plaer dels grans records i vulgui extasiar-se en una contemplació lenta i quasi voluptuosa dels nostres dies més mítics per retrobar-hi les deus més pures de la seva essència i de la seva identitat, que pugi a dalt del balcó marí que hi ha a l'ombra de la noble església dc Sant Martí d'Empúries i un cop allí, sense mesurar el temps, que s'atardi en la contemplació d'aquella mar tan blava que un dia va dictar a l'admirat poeta aquests versos senzills i alhora tan elegants i lúcids

Tot l'encís de Venècia són els carrers fets d'aigua,

però mai no és blava com la de la mar d'Empúries;

s'escorre sense pressa sota els ponts que l'abriguen,

talment aquesta mort que cada nit ens ronda.

Autor: Alexis Eudald Solà Farrés
Indret: A Alexis Eudald Solà (Ripoll)

Per arribar a aquest mirador singular li caldrà seguir, entra les dunes, un camí tocant a mar i vorejat, a banda i banda, d'uns pins que el vent doblega amb la indomable fúria de les seves tramuntanades. Per una gran similitud, en aquest lloc l'acompanyarà la feliç recordança de la Via Àpia, la més il·lustre de les vies consulars romanes, la que portava a Grècia i que de Grècia un dia va veure tornar el cos sense vida del més gran dels poetes llatins.