Rondalles valencianes 5

Edicions de la Federació d'Entitats Culturals - 1985 - València

Autor: Enric Valor i Vives
Indret: Castell (Penàguila)

Esclafamuntanyes (fragment)

 

Avui en dia, el maset de les Nou Soques és encara un paratge misteriós enclavat en el cor de les muntanyes de Penàguila, rodejat d'espès boscatge de pins i d'alzines, al capdavall d'una costa, en una clotada ombrienca. Calculeu com devia ser allò fa segles, en el temps en què passà tot el que anem a contar-vos.

Allí, en aquell mas recòndit, van nàixer els quatre germans que deixaren renom per totes aquelles serres, de la Mariola a l'Aitana, del Rontonar al Benicadell, de la Serrella al Carrascal d'Alcoi. Al gran, li deien Bartomeu; els dos mitjans eren Jaume i Pasqual, i el petit tenia per nom Joan, i certament era el més valent i de més noble cor. Els pares d'ells havien mort quan tots quatre encara eren minyons: la mare, socarrada de feina, i el pare, a força de fer-li eixir els xics els cabells verds. Perquè els havien resultat de cap de peça: vius i bellugadissos com a sargantanes, donadors de quefer i roïns de mena.

Així, ben enjorn, tots solets els quatre, se les van haver d'apanyar per a campar en aquelles aspredats penailenques. Bé és cert que tingueren l'avantatge de fer-se grandíssims i fortíssims, uns homenassos que feien goig de veure i també por... I és que el fred i el sol i l'aire tot ho crien...

Ja tots passats de la vintena, cansats de treballar les migrades terreues del maset i de menjar pa de dacsa o de sègol i melva adobada a l'intemperi, un hivern llarg i nevador que no era cosa de dir, certa nit, al racó del foc, tots ells tingueren la següent conversa:

-Açò s'ha acabat, xiquets -que va començar Bartomeu amb una veu solemne-. Estem blaus de fam i morats de fred. D'avui en avant farem crides pels pobles i masos de la contrada a fi de donar compte dels nous oficis que tindrem.

-Quins, hereu? -que pregunta un.

-Tu, Joan, que tens aqueixos braços tan forts i que ascles una penya d'una maçada, et dedicaràs a aplanar pujols i a reomplir barrancs per fer més amples les terres de les masades que t'ho encomanen. I et diràs Esclafamuntanyes.

-I jo, què faré? -demanà el tercer, és a dir, Pasqual, en vista que la cosa anava de baix en amunt.

-Tu, primer, arrabassaràs tots els pins, alzines i coscolles o altres mates, de les muntanyoles que s'hagen de tornar bancals. Et diràs Arrancapins i la teua ferramenta serà el perpal.

-I a mi, què em feu?-preguntà el segon, és a dir, el Jaume, que era un xicot com tothom (això sí, ben tallat), però que al costat dels germans resultava escarransit.

-Tu no pots fer feines de força -digué amb un cert menyspreu el germà gran-. Per tant, et guanyaràs la vida amb un rasclet, arreplegant la llana que es deixen les ovelles enganxada per la xara.

-I quin nom em tocarà? -demanà ell, no gens content, ell que era el més llest i malpensat de tots.

-Et diràs Plegallana.

-Ara, digues-nos quina feina et reserves per a tu, Bartomeu -s'interessaren els altres germans, a cor, que semblava que li feien l'enza.

-Jo, com sabeu, tinc el pèl de barba tan llarg i tan abundós i tinc les cames tan llargues i fortes, que em dedicaré, durant les vostres feines, a passar-vos de part a part dels rius, dels rierols o de les rambles i avencs, agafats de les meues barbes. I em diré Passaponts, que vol dir que passe la gent com si fos un pont.

Plegallana pensà, però no ho digué, que tot allò eren ganes de no fer res. L'únic que no li semblava malament era el nom que Bartomeu s'havia reservat, puix que era més gos que un pont.

L'autoritat del gran era forta, i així com ho proposà així va ser acordat. I, tot seguit, van sopar, van deixar apagar el foc, es van gitar en la gèlida nit del maset de les Nou Soques i s'adormiren com a troncs.

Va venir el bon temps i se n'anà la neu, i un dia de sol primaveral, de cel blavíssim i de muntanyes rentades i esplendoroses, van eixir pel món a guanyar-se la vida.

Autor: Enric Valor i Vives
Indret: Palau Comtal (Cocentaina)

En aquella noble població del peu de la Mariola, fa més de cent anys vivia un bon home a qui deien "l'albarder", perquè tenia per ofici de fer albardes, sàries, arganells i altres arreus per a les cavalleries. La seua fama d'albarder dels millors s'havia estés per la Plana de Cocentaina, per les Valls de Travadell i Perputxent i Seta i arribava ja a la serra de Penàguila.

Encara que era molt honrat i feiner i que tenia bon partit entre les dones -puix ell no era mal forjat, sinó prim i alt i simpaticot de cara-, no en trobava cap bona per a casar-se amb ell, perquè tenia la mania de les forasteres i no li feien goig les "socarrades", per més que tenen renom de ser de les més garrides del regne de València. Ell era d'aqueixos que creuen que el sant de més lluny fa més miracles.