Santiago Rusiñol (1861-1931)

Catàleg

Diputació de Barcelona - 1981 - Barcelona

S. D. Isac Albeniz

Autor: Santiago Rusiñol i Prats

S. D. Isac Albeniz


Sitges. 16 si fa o ma fa.

 

Estimat amic: en nom d'això que en diuen el modernisme, en nom de les tres classes del vapor, en nom de la classe honarada i laboriosa, en nom de l'Obra, de les hijas de María, del Cabo de Mar, de les autoritzades autoritats i sobretot del Gran Neulè de l'Art, els que en fem de l'ofici, en vista i documents de que no tens un bon passament de salut, i en vista també, que el Rossinyol que també firmarà, té una nafra a la cama com un rebostet ple de desfiles, de resultats d'una mala punxada d'un suc molt apetitós i de mal pair, que en diuen Morfina, i que n'haurien de dir Morfotre; en vista de que no pot venir a veure't, i ell i tots nosaltres, tenim unes ganes d'abraçar-te, que si no t'abracem aviat, ens sortirà un desig d'abraçar, que potser algú prendrà mal; en vista de tot això, i molt més, amb un jonoll en terra i part de l'altre, i les dos mans, es [sic] supliquem que encara [que] no puguis, i la salut no te'n valgui de menos, ens facis una visita, a n'aquest desterro de Sol i mar que disfrutem, i que si no véns, ja en comencem a tenir-ne els dallonses plens.

Et vindrem a rebre amb cobla de músics de tots menes i instruments d'aquells que tu tan bé saps subordinar i posar a rengle; et vindrem a rebre  amb tàlem; amb casulles i demés eines per l'istil; posarem cobrellits als balcons encara que els haguem de treure d'un llit de núvia, i trobaràs un seguit de braços oberts que no podràs donar l'abast.

Porta doncs pressa a posar-te bo, no t'hi entretinguis amb malaltia i vine. D'aquí uns quants dies és la festa major i en farem de grosses. Entre altres, posarem la primera gaveta de morter i barreja a n'el monument d'un tal Greco, pintor de molta anomenada, que es cuidarà de fer-lo tornar de pedra un altres [sic] dels que més avallet. Tombant a mà dreta, trobaràs la firma. D'això de focs artificials en tirarem més que un foc no en cremaria; potser fins pegarem foc a n'alguna barraca de consums per fer més broma, i en quant a saraus, si encara ballessis, hi haurà un maig entre dos casinos, a veure què rebentarà més concurrència i parròquia.

Però si véns, tu seràs la festa major. Amb això «Apa». Agafa el tren que ell ja sap el camí.

Saludos i records a la teva simpàtica família.

Santiago Rusiñol                Josep Reynés

M. Utrillo                          A. Mas i Fontdevila

En Morera, que també és dels [del] complot d'aquesta carta, no pot firmar perquè és a Tarragona a guanyar un diploma, que ja se'l podrà posar a l'ano.