Granyena, a set quilòmetres de Cervera...

Autor: Jaume Ferran i Camps
Obra: Memòries de Ponent , 2001

Granyena, a set quilòmetres de Cervera, era el poble que vèiem des del jardí de casa, dalt d'un turó, en mig dels Comalats. A la Segarra els propietaris procuren bastir la seva casa —i el seu mas— al camí de la seva finca; així, en sortir al matí amb el car­ro o el tractor no han de travessar el poble. El mas del Camps, ara la nostra Torre, no era una excepció. Es trobava a ponent, al camí de Granyena, on la família tenia les finques: prop del torrent, a Santa Magdalena; a l'altra banda, tocant a Sant Pere el Gros; i a la mateixa Granyena les que pertanyien a cal Llobera, la llar d'adopció de l'àvia Antònia.

El pare ens hi va portar. Els grans hi arribàrem a peu per la drecera, que passa al costat de l'ermita de la Mare de Déu del Camí, des de la qual vam veure que els ermitans ens observaven. Granyena era un altre món. Allí vèiem passar els avions cap a Cervera, on descarregaven les bombes, que feien un fumerol que des de lluny semblava inofensiu però que seguia segant vides com la de la senyora Helena, que ens havia deixat la casa on acabàvem d'arribar.

«Els ulls dels homes que han estat a la guerra o que han viscut a la mar no són com els dels altres homes. S'hi ha fixat aquella manera de mirar característica dels visitants de museus més apassionats. Aquells contemplen contínuament el museu interior, el museu de mneme, o la memòria».[1] Els nostres ulls d'infants o adolescents també van aprendre aquesta lliçó. Des d'aleshores vam ser «infants de la guerra», com ens va batejar un d'ells: Ana María Matute. La guerra ens va educar per sempre. Als vuit o deu anys havíem vist les nostres ciutats arrasades, i el sotrac de la por ens havia arribat al moll dels ossos. La guerra ens va preparar per a tota adversitat i ens va ensenyar que tot era de tothom. Als afores de Granyena hi havia l'empriu, les eres del comú, on tothom podia anar a batre. En aquell temps tot era empriu per a nosaltres.
[1] Eugeni d'Ors: Nuevo glosario, tom I, Madrid: Aguilar, 1947, p. 360 (Traduït del castellà per J.F.).