He sentit dir a molta gent que les Voltes de la Bisbal són...

Autor: Josep Pla i Casadevall
Obra: El meu país (Obra completa 7) , 1974

He sentit dir a molta gent que les Voltes de la Bisbal són una imitació de les de la Rue de Rivoli de París. No és pas ben bé això. Les Voltes de la Bisbal tenen un origen portuguès.

Don Pere Francesc Brauget-Massanet i Naceiro, nascut a Santa Clara, província de Matanzas (illa de Cuba), marxà molt jove del seu país natal per venir a viure a la Bisbal, a casa del seu oncle, don Francesc Brauget-Massanet i Reig, natural de Pals, solter i de molt sòlida posició econòmica. En el seu viatge a la Península, el vaixell en què navegava féu escala a Lisboa, i en la visita que féu en aquesta ciutat li cridaren poderosament l'atenció els arcs de la plaça del Comerç de la capital portuguesa, que són de l'època del marquès de Pombal i que són una admirable mostra d'urbanisme europeu.

L'any 1854, don Miquel de Foixà i d'Andreu vengué als senyors Massanet unes hortes anomenades de Foixà, contigües al casc urbà de la població, emplaçades en el terreny que actualment ocupen la plaça del General Mola (abans, de la Llibertat) i bona part de l'avinguda de les Voltes.

La construcció de la carretera de Girona a Palamós partí pel mig aquelles hortes. En el traçat definitiu de la carretera, hi intervingueren decisivament les gestions fetes pels senyors Massanet a Madrid. Feren que la carretera passés per les hortes que havien comprat, i aquesta favorable circumstància els portà a concebre el projecte — que dibuixà don Martí Sureda, arquitecte provincial — d'edificar-hi cases amb arcs de l'estil de les que tant l'havien impressionat en la capital portuguesa. [...]

Aquestes Voltes donen a la Bisbal un aire inconfusible. ben orientades d'esquena a tramuntana, són de molt bon veure. a l'estiu són fresques. en tot cas, presenten una urbanització que ben poques poblacions tenen.